سیستم جامع گلستان

آقای دکتر داورپناه در گردهمایی دانش آموختگان دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان گفت که بانی و طراح اصلی  سیستم جامع گلستان، مرحوم آسفی (استاد درس برنامه‌سازی پیشرفته من) بوده و از تجارب فراوان ایشان در تکمیل آن استفاده شده.  این سیستم در حال حاضر در چندین دانشگاه کشور مورد استفاده قرار گرفته است.

ترم گذشته خبردار شدم که دانشجویان دانشگاه علمی کاربردی (مرکز جهاد دانشگاهی اراک) میتوانند نمراتشان را از طریق اینترنت مشاهده کنند. البته ما نمرات را در لیستهای کاغذی به آموزش تحویل می‌دادیم و آنها خود وارد سیستم می‌کردند. چند دانشجو پسوردشان (شماره شناسنامه‌شان!) را به من دادند و من وارد سیستم شدم و امکانات آنرا دیدم. خیلی ضعیف بود و حتی کاربر امکان تغییر پسورد را نداشت! علی‌القاعده سیستم مبتنی بر پسورد، قابلیت تغییر پسورد را بایستی دارا باشد وگرنه کمتر قابل اعتماد است! اما سیستم جامع گلستان نه تنها قابلیت تغییر پسورد، بلکه قابلیت تغییر یوزر را هم دارد!
دانشگاه پیام نور فرمهین در روز 30 اردیبهشت 89 یوزر-پسورد مرا داد. وارد سیستم شدم و قابلیتهای فراوان آنرا دیدم. چند دانشجو نیز یوزر-پسوردشان را دادند و از نگاه آنها نیز سیستم را بررسی کردم. انصافا سیستم خوب، جامع و کاملیست. اما نه بی‌نقص!

از نگاه تحلیل و طراحی سیستم، به عقیده من سیستمهای آموزشی اینچنینی و همچنین سیستمهای امور مشترکین شرکتهای آب و برق و گاز و …، تقریبا مشابه هم هستند. البته با توجه به حجم عملیات و همچنین گزارشات مورد نیاز، سیستمهای آموزشی بزرگترند. یکی از نیازهای بسیار اساسی موسسات بزرگ و کوچک آموزشی و به خصوص دانشگاهها، همین سیستمهای مکانیزه آموزشی میباشد که برخورداری از آنها  باعث سهولت مدیریت اطلاعات و دسترسی به آن برای اقشار مختلف مرتبط (مدیران – اساتید – دانشجویان – کارمندان) و همچنین سهولت برنامه‌ریزی آموزشی خواهد شد. یادمان باشد که برنامه‌ریزی آموزشی یکی  از معضلات مهم مراکز آموزشی و از جمله‌ی مسائل پرمحدودیت است که حل آنها مستلزم بکارگیری روشهای هوشمندانه است. بعنوان مثال در سیستم گلستان، در راستای کمک به حل مشکل برنامه‌ریزی آموزشی، روش پیش ثبت‌نام (ثبت‌نام مقدماتی) بکار گرفته شده است.

سیستم گلستان، سیستم بسیار خوبی است؛ اما اشکالاتی هم دارد. از جمله میتوان به سرعت پایین آن اشاره کرد که علیرغم اینکه من به  اینترنت با سرعت  256 هم وصل شدم، کندی آن کمی آزار دهنده بود (قابل توجه مسئولین و مدیرانی که میگویند اینترنت 128 برای مصارف خانگی کافیست!). برخی انتقاداتی به این سیستم  وارد کرده‌اند (نمونه – البته اینها گفته‌اند که تحت آی‌ای 7 اجرا نمیشود در حالیکه من در آی‌ای 7 وارد سیستم شدم و مشکلی ندارم) که البته به نظر می‌رسد ناشی از عدم شناخت کامل سیستم و وجود انتظارات بیش از حد -با توجه به فضای کسب و کار اینترنت در ایران-  و بی‌توجه به دیدگاههای تنگ‌نظرانه مسئولان و مدیران کوته‌بین است!

مشکل دیگری که به نظر میرسد وجود دارد اینست که این سیستم نیاز به یک متولی (شرکت خصوصی) متشکل از یک تیم قوی طراحی و برنامه‌سازی تحت وب دارد که من در جستجوهای اینترنتی قادر به یافتن آن نشدم. این متولی باید بتواند سیستم را متناسب با پیشرفت تکنولوژی سیستمهای تحت وب (از جمله آژاکس) بروز کند. البته در لوگوی این سیستم (که در تصویر بالا نیز وجود دارد)  نام «نوپرداز اصفهان» مشاهده میشود اما واقعیت اینست که سایت این شرکت (که فایرفاکس اجازه باز کردن آنرا بدلیل ملاحظات امنیتی نمیدهد!) و همچنین اینترفیس قابل اجرای سیستم، تنها تحت IE،  چندان چنگی به دل نمیزند!

برای مشاهده مستندات نه چندان کافی سیستم (ما ایرانیها در مستندسازی ضعف داریم!) به اینجا و اینجا و اینجا مراجعه کنید.

راستی داشت یادم میرفت؛ نمرات پیام نور فرمهین را وارد کرده‌ام. اما نفهمیدم چرا نمیتوانم آنها را قفل کنم؟!

14 Replies to “سیستم جامع گلستان”

  1. رحمت يوسفي

    با سلام لطفا قيمت استفاده از نرم افزار آموزش وپشتيباني گلستان را به اينجانب ارسال نماييد . بنده از دانشگاههاي تبريز مزاحمتان ميشوم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *