تاریخ شمسی و میلادی

چند روز پیش (وقتی داشتم آرشیو یک دوست جدید بلاگر مقیم خارج را میخواندم) نکته‌ای به نظرم رسید: نمایش تاریخ شمسی در وردپرس دات کام و نمایش تاریخ میلادی در وردپرس دات ارگ (فارسی)!

دات‌کام مشکلاتی دارد: عدم اجازه ویرایش قالب و عدم امکان استفاده از افزونه! اولی را میشود با پول کمی حل کرد، اما دومی را نه! خودشان گفته‌اند:

همچنین قالبها نیز قابل ویرایش نیستند چون قابلیتهای مشابهی از قبیل ویجتها، و امکان تغییر header ها موجودند.

گروه وردپرس فارسی بر مبنای افزونه‌ی فارسی‌ساز آقای منجمی، برای دات‌ارگ امکان استفاده از تقویم شمسی را فراهم کرده‌اند.
اجازه بدید مقدمه‌چینی کنم: ظاهرا در جهان، در حال حاضر 3 تقویم جاری و ساری است: میلادی (گرگورین) – جلالی (هجری شمسی) و هجری قمری. بیایید با دید سیستماتیک به قضیه نگاه کنیم. در سطح سیستم عامل:  تقویم اصلی بکار گرفته شده در سیستمهای مبتنی بر ریزپردازنده‌های کامپیوتری، میلادی است. در نسخه‌های مخصوص کشورهای عربی، تقویم قمری نیز پیاده‌سازی و بکار گرفته شده است. برای کسانی که از تقویم شمسی استفاده میکنند، امکانات کمی فراهم شده. (یک لینک مفید مبنایی: الگوریتم گاهشماری ایرانی برای نرم‌افزارهای مبدل تقویم‌ها)
در سطح نرم‌افزار مدیریت محتوای سایتها و وبلاگها نیز، به نظر من، بایستی امکان استفاده از هر سه سیستم گاه‌شماری (میلادی – جلالی و قمری) فراهم شود. اگر تولید کنندگان چنین نرم‌افزارهایی، در هسته‌ی مرکزی سیستم، این امکان را فراهم کنند، مشتریان آنها میتوانند ساکن هر یک از کشورهای جهان باشند و براحتی سیستم گاهشماری مورد استفاده‌ی خود را در درون نرم‌افزار مدیریت محتوا انتخاب کنند!
اصلا چرا این مقدمات را می‌آورم؟ ببینید، هر کسی (ملتی) از یک زبان – یک سیستم گاهشماری – یک سیستم عددی – یک سیستم اندازه گیری و … استفاده میکند و با آن مانوس است. خب، اگر فرد دیگری مفهوم مورد نظر خود را در قالب سیستم متفاوتی بیان کند، گیرنده بایستی برای فهم بهتر موضوع، تبدیل انجام دهد. یکی از پارامترهای مهم در وبلاگنویسی، زمان انتشار مطلب است. وقتی زمان انتشار در وردپرس دات کام، میلادی است، منی که از سیستم گاهشماری شمسی استفاده میکنم، مجبور به تبدیل تاریخ هستم و برعکس اگر من تاریخ انتشار مورد استفاده‌ام در وبلاگم، جلالی باشد، کسی که مثلا مقیم کشوری است که تقویم رسمی او میلادی است، باید این تاریخ را به میلادی تبدیل کند.
به نظرم اگر این امکان فراهم شود که در وردپرس دات کام بتوان تاریخ شمسی را نیز مورد استفاده قرار داد، یا در وردپرس فارسی نیز بتوان تاریخ میلادی را استفاده کرد، در آنصورت دیگر نیازی به انجام تبدیلات تاریخ توسط خوانندگان مطالب نیست و اینکار بطور اتوماتیک از درون سیستم انجام میشود.
در حال حاضر در دات‌کام نمیتوان تاریخ شمسی را (به صورت سیستمی) بکار گرفت و در دات‌ارگ فارسی هم نمیتوان تاریخ میلادی را نمایش داد. پس صورت مسئله اینست: با توجه به وضعیت فعلی، ایجاد امکان انتخاب
1- نمایش تاریخ میلادی در وردپرس فارسی
2- نمایش تاریخ شمسی در وردپرس دات کام
3- نمایش همزمان تاریخ میلادی و شمسی در هر دو.
یعنی شرایطی فراهم کنیم که کسانی که تمایل دارند، هر دو تاریخ شمسی و میلادی را (همزمان/غیر همزمان) بتوانند نمایش دهند. قطعا این مسئله راه حل حرفه‌ای دارد، اما معتقدم ما باید شرایط را به گونه‌ای فراهم کنیم که مبتدی‌ها هم بتوانند اگر چنین کاری خواستند انجام دهند.  ظاهرا در وردپرس (دات کام یا دات ارگ) کسی تا به حال چنین کاری نکرده است (اگر انجام شده لطفا منعکس کنید)!
ببینید الآن در بلاگر تقویم میلادی است اما گروه بلاگر فارسی اومدند و در اینجا یک راهنما گذاشتند که با استفاده از اون میشه تاریخ پستها را شمسی کرد. برخی از وبلاگنویسانی هم که از بلاگر استفاده میکنند، خود از دو سیستم گاهشماری میلادی و جلالی به صورت همزمان استفاده میکنند (نمونه). استفاده از تجربیات گروه بلاگر فارسی ممکن است به کار سرعت بخشد!
اولا به آقای منجمی و سایر دست اندرکاران وردپرس فارسی پیشنهاد میکنم این ایده (نمایش همزمان تاریخهای شمسی و میلادی به صورت آپشنال) را (همانند ایده آرشیو جلالی به صورت لیست بازشو) در سطح فارسی ساز وردپرس پیاده کنند و در ثانی با استفاده از تعاملاتی که  با تیم وردپرس  دارند، به قول روبو، با لابی و مذاکره، آنرا به درون دات‌کام هم ببرند. (فکر کنم بررسی امکان ویرایش CSS -که آقای حسینی دارند- بتواند در این راستا کمک خوبی باشد یا حداقل برای کسانی که بسته‌ی ارتقای ویرایش CSS را خریداری میکنند، این امکان براحتی قابل فراهم کردن باشد؟!)
پیشنهاد موقتم اینست که آقای منجمی در حال حاضر یک راهنمای اولیه در وبلاگ خودش منتشر کند تا بعدا بقیه مراحل را نیز به پیش ببریم انشاءالله
حداقل سعی کنیم در دات‌کام، یکی دو ویجت شبیه ابزارکهای «بایگانی جلالی» و «تقویم جلالی» اضافه کنیم. این کار نیز  گام نسبتا بلند و شروع خوبیست!

یک تجربه‌ی سیستمی هم دارم که بد نیست اینجا منعکس کنم: در زمان حل مشکل سال 2000 در پتروشیمی اراک، سیستم عملیات کالا و انبار (مبتنی بر سیستم شل) مشکل داشت. سیستم با فاکس‌پرو تحت DOS و تحت شبکه Novell کار میکرد. بسته‌ی نرم‌افزاری به نام «فارس پرو» هم استفاده شده بود که توابعی برای تبدیل تاریخ میلادی به شمسی و برعکس داشت که از آنها در سورس برنامه استفاده شده بود. برنامه نویس (فروشنده‌ی سیستم)، توابع تبدیل تاریخ را بدون پارامتر مورد استفاده قرار داده بود. وقتی مثلا به تابع Fdate پارامتر نمیدادی، یعنی جلوی آن یک جفت پرانتز به این شکل () میگذاشتی، تابع مذکور تاریخ را از سیستم میگرفت و تبدیل میکرد که در اینصورت تبدیل تاریخ بعد از اول ژانویه 2000 بدرستی انجام نمیشد اما اگر به توابع پارامتر (تاریخ روز را) میدادیم، در تبدیل مشکلی نبود. در سورس برنامه که بسیار هم مفصل بود، بارها و بارها از توابع تبدیل تاریخ استفاده شده بود. به اتفاق 2 تن از همکاران مسئولیت رفع مشکل را داشتیم. یکی از آنها پیشنهاد داد که کل سورس را خط به خط تغییر دهیم که این کار وحشتناک زمانبر بود! من گفتم با نگاه سیستمی راه حل بهتری دارم. بیایید یک متغیر گلوبال تعریف کنیم که تاریخ سیستم را در خود داشته باشد. بعد آنرا به عنوان پارامتر به توابع تبدیل تاریخ بدهیم. با این ایده و با یک find & replace در تمام فایلهای سورس، مشکل به سادگی و در زمان کوتاهی حل شد!
با آرزوی موفقیت در راستای توسعه بیشتر امکانات فارسی و تقویم ایرانی در وب
شاد و پیروز و سربلند باشید

پی نوشت: شخصا تمایل دارم بخشی از امکانات این دامنه ثبتی و فضای میزبانی (اعم از گروه‌لاگ و امکانات بیشتری که پلان c لینوکس دارد) را  در اختیار این پروژه قرار دهم!

9 Replies to “تاریخ شمسی و میلادی”

  1. robo

    آقای خسروبیگی گرامی
    شرمنده بابت این همه تاخیر. معذرت میخوام.
    و اما فارسی سازی وردپرس دات کام.
    1- وردپرس دات کام یک سایت خصوصی است و لایسنس‌اش میگوید خدمات به همین شکلی که هستند ارائه میشوند و تضمینی وجود ندارد. سفارشی سازی هم محدود است. ولی تا جاییکه من میدانم پیشنهاد تقویم شمسی توسط آقای منجمی داده شده‌است. آن پلاگین محترم و عالی نیز در لیست پلاگینهای تایید شده توسط وردپرس وجود دارد و پیشرفت مهمی است.
    2- دنیا به سمت یکپارچگی واحدها میرود. مثلا حتی آمریکایی‌های لجوج هم متوجه شده‌اند که سایزهای کاغذ A بهتر هستند از سایزهایی مانند letter که در آنجا به جای A4 استفاده میشود. در مورد بقیه واحدها هم اینطور به نظرم میرسد که واحدهایی که بیشتر استفاده میشوند به زودی جهانی‌تر هم میشوند. یکیش تقویم است. تقویمهای هندی چینی ژاپنی شمسی قمری و نمونه‌های دیگر در اغلب کشورها در کنارشان تقویم میلادی هم کاربرده میشود. شاید در ایران است که هنوز احساسش نمیکنیم ولی در شرکتها و مراکز کاری غیر دولتی تقویم میلادی را دانستن هم از ضروریات است.
    میخوام بگم تقویم همچین هم مهم نیست. شما میخوای بدونی کدوم پست در چه تاریخی نوشته شده است؟ تقویم کاغذی حتما دم دستت چند تایی هست. نشد اینجا رو نگاه میکنید http://taghvim.org
    3- اینجور احساس نیازها باید حتما به زبان انگلیسی هم توضیح داده شود. توسعه دهندگان وردپرس معمولا انگلیسی زبان هستند.
    4- بلاگرول هم به نظر من یک سیستم مرده و کهنه است. فید هست و بیشتر به آینده فید نگاه میکنم. روش و کنش بلاگرول به تاریخ پیوسته است. فید هست. کافی هم هست.
    وبلاگستان را مثل یک دریا تصور کنید. خب هرچه روی آب دیدی اونها وبلاگهای فعال و به روز شده و شیر شده و لینک شده هستند. هرچه اون پایین است مرده است. نوستالژی است.

    موفق و سربلند باشید.

    • خسروبیگی

      سلام
      روبوی عزیز
      ضمن تشکر از توجه جنابعالی به موضوع و پوزش از اینکه به دلیل مشکلات ارتباط با اینترنت، دیر جواب دادم!

      به استحضار میرسانم که بزودی در پستی دیگر برخی موارد در خصوص این مطلب را بیان خواهم کرد
      ممنون

  2. علیرضا حسینی

    به نظر من پیشنهاد شما مبنی بر استفاده هم‌زمان از دو تقویم (ترجیحاً) پیشنهادِ بسیار خوبی است. شخصاً هدفم از خرید بسته‌ی «ویرایش CSS» تغییر «رنگ و لعاب» و شکل ظاهری قالب وبلاگ بود. خب با توجه به اینکه از دانش کامپیوتری نیز همچون سایر علوم فقط قطره‌ای از اقیانوس را در اختیار دارم، نمی‌دانستم که با CSS چه کارهایی را می‌توان انجام داد. با این تفاسیر به نظر می‌رسد از نظر «فکری» و «پیگیری» زحمات بر عهده دیگران (شما و دوستان) می‌افتد و هرجا که لازم باشد این جانبِ حقیر فی‌الفور می‌آیم و آب و جارویی می‌کنم 🙂

    • خسروبیگی

      از اعلام آمادگی شما برای همکاری بسیار سپاسگزارم. امیدوارم با همت سایر دوستان دست‌اندرکار و حرفه‌ای، این هدف نیز محقق شود. من نیز (همانطور که در ایمیل اعلام کرده‌ام) به عنوان یک عضو کوچک حاضرم در خدمت دوستان باشم. پیشنهاد میکنم اینکار به عنوان یک پروژه تعریف شود و با برنامه‌ریزی و تقسیم کار، تا پایان پیگیری شود.
      به امید موفقیت

      مستدام باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *